Tuntemattoman seurassa

Share |

Maanantai 20.11.2017


Julkaistu VIIKKOTAMPERE-lehdessä 15.11.2017

 

Lähes kaikki, mitä uudesta Tuntematon sotilas -elokuvasta on kirjoitettu, on kovin ylistävää. Silti olen siirtänyt elokuvan katsomista kuin hyvän jälkiruoan tilaamista.

 

Olisin toivonut, että Tuntemattoman sijaan olisi tehty todella laadukas uusi Pohjantähti- elokuva. Pohjantähti-elokuvilla on omat ansionsa, mutta ne ovat monilta osin kömpelöitä.  Linnan suuren trilogian kaari ei katsojalle välity. Jotain jää puuttumaan. Jos olet nähnyt maailmankuulun italialaisohjaajan B. Bertoluccin ohjaaman "1900”-elokuvan, niin tiedät mistä on kysymys. Samankaltainen tarina kuin Pohjantähdessä. Olisiko siinä Aki Louhimiehen seuraava näytön paikka?

 

Paljonko läheisiämme kuoli talvi- ja jatkosodassa? Talvisodassa 1939-40 kuoli 27 000 sotilasta ja jatkosodassa 63 000. Kuolleiden venäläissotilaiden määrä jatkosodassa on jopa 300 000 kuollutta. Suuri uhrien määrä vetää nöyräksi.

 

Ei enää koskaan sotaa!

 

Vakavasta aiheesta vähän kevyempään. Elokuvan aineksia on ollut myös politiikassa. Pääministeri on pitänyt omaa Kesärannan kesäteatteria.  Kriitikoilta ja suurelta yleisöltä salassa.

Me kesäteatterifanit tiedämme, että lavalle hankitaan rekvisiittaa, vanha auto, oikea hevonen, elävä possu jne. Mutta maan hallitus pani paremmaksi.

 

En muista nähneeni Teiskon, Nokian, Lempäälän, Pyynikin tai Rönnin kesäteatterissa, että ihminen olisi "salakuljetettu " auton tavarakontissa näyttämölle, tai sieltä ulos.  Suomalainen politiikka palasi kerralla maailman valtamedioihin. New York Times ja El Pais eivät tule kulkemaan onnensa ja ilonsa ohi.  Ja Ylen kanavilla liput ei maksa mitään.

 

Jukka Gustafsson, kansanedustaja