Gustafsson: Missä viipyy paljon lupailtu yliopistojen pääomittaminen

Share |

Torstai 27.4.2017


Tiedote. Julkaistu: 27.04.2017 klo 13:04


Hallitus ilmoitti puoliväliriihessä, että se hakee lisäpanostuksia osaamiseen ja koulutukseen pääomituksen avulla. Tekesille ja Suomen Akatemialle varataan molemmille 60 miljoonan euron pääomitus. Lisäksi valtio varautuu pääomittamaan ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjä ja -välineitä omistavaa ja ylläpitävää osaamiskeskusta tai muuta yhtiötä yhteensä 80 miljoonalla eurolla.- Yliopistojen näkökulmasta hallituksen puoliväliriihen anti näyttää osalta jääneen todella laihaksi. On syytä muistaa, että kaksi vuotta sitten kokoomus esitti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen toimesta yliopistojen kuntoon laittamiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi miljardin euron pääomituskierrosta yliopistoille.


Viime syksynä Grahn-Laasonen antoi ymmärtää, että hallitus lisää yliopistojen pääomitusta tuntuvasti. Jälleen kerran voi todeta, että hallituksella tuntuu olevan suuret puheet, mutta pienet teot, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Jukka Gustafsson (sd.) ihmettelee.


Hallitus on leikannut yliopistojen rahoituksesta n. 150 miljoonaa euroa. Tutkimuksen tilannetta kurjistaa Tekesin 130 miljoonan euron sekä Suomen Akatemian 10 miljoonan euron leikkaukset.


Pelkästään yliopistoilta vietyjen kiky-leikkausten kompensoiminen vaatisi 3–4 prosentin tuotolla jo yli miljardin pääomasijoitusta. Kilpailukykysopimus toi yliopistojen rahoitukseen viime kesänä 13,9 miljoonan euron lisäleikkauksen.  


Lisätietoja:
Kansanedustaja Jukka Gustafsson
p. 050 511 3038